Friday, May 30, 2008

choc chips

uols..
lately ni mood membuat cookies la @sinchan
so semalam aku tolong my mum wat biskut ni
namanya biskut choc chips *ala2 chipmore but better..hiks..nk jugakkk kan @nyerah

ok,lets check it out @musik

bahan2
110 gm butter
1/4 cawan gula ising
1/2 cawan gula perang
1 biji telur
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung kek
1/2 sudu soda bikarbonat
3/4 cawan coklat chip
1/2 cawan kekacang (walnut,badam etc *ske ati)

nota: soda bikarbonat dicampur bersama tepung dan ayakkan
selepas tepung dah diayak,gaulkan tepung dengan coklat chip + kekacang

cara2 membuatnya
1. putar butter + gula ising + gula perang smpi kembang
2. masukkan telur dan putar lagi
3. masukkan tepung yang dah dicampur coklat chip + kekacang *tepung ni masukkan sket demi sket dan putar dgn kelajuan yg perlahan

nota:bila dah masukkan tepung tu, klo x gunakan pemutar pon boleh, gaul dengan senduk pon ok..asalkan sebati..

nnt dia akan jadi mcm ni

4. buat bentuk mcm ni, klo nak comey,buat kecik2..hihi @nggaya
ha..lupa nak bgtaw,sebelum buat bentuk tu, sapukan nipis2
shortening kat dulang tu, nk elakkan cookies tu melekat


5. bakar dengan suhu 150 selama 20minit
klo tak cukup garing pastu, tambah lg 10 minit

inilah hasilnya..@love

selamat mencuba

p/s mcm dah manyak je resipi aku tempek lam ni..ptt ke aku wat jugak recipe's blog mcm akak syg aku ni@sinchan

hiks














3 comments:

:: p R i n c E s S _ N :: said...

choc cips..ade cm femes ames x..??
lame x wat..sbb maleih nk men tepung...harharhar....

MiSsZuE said...

hemm...sodap tue...nnti aku pon nk toray aaa...:P

sweethOneY said...

ayein
hehee..
x leceh sgtla wat ni..
senang lg la dr nk uli doh piza tu..
hahaha

zue
try jgn x try yang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...