Friday, December 9, 2011

Spaghetti Sos Kentang


Spaghetti Sos Kentang

Bahan-bahan
1/2 bungkus spaghetti - celur dan toskan
1 keping isi ayam (rebus dan ambil air rebusannya)
1 mangkuk kecil udang
2 biji kentang - direbus terlebih dahulu
1 sudu besar butter
3-4 ulas bawang putih dicincang halus
1 sudu besar mayonis
1/2 mangkuk cendawan butang
1 batang sosej Ayamas (yang ada cheese tu)
Garam dan gula secukup rasa
Lada hitam

Cara-cara
1. Blend kentang dengan air rebusan ayam. Ketepikan.
2. Cairkan butter ke dalam kuali. Tumis bawang putih sehingga garing.
3. Masukkan air rebusan kentang. Masukkan mayonis dan kacau sehingga pekat sedikit. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Masukkan udang, sosej, mushroom dan juga isi ayam. Kacau dan biarkan seketika.
5. Masukkan spaghetti. Besarkan api dan kacau sebati.
6. Hidangkan. Sprinkle dengan lada hitam sedikit.

Resepi asal dari Kak Nini. Thanks akak ;)


<--- Nang if you LIKE
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...