Monday, October 10, 2011

Kek Velvet Ombak Beralun (Kukus)


Hai !

Hujung minggu yang sibuk bagi saya.. Balik kampung Jumaat lepas, baru je sampai KL malam tadi. Penat badan tak hilang lagi ni.. Hujung minggu hari tu saya jadi tokey kek. Gigih gila kerjanya nak membaking aje. Hahaha. Almaklumlah, walaupun dah ada oven kat rumah saya tu. Barang-barang keknya mana ada, loyangnya lagi, tepungnya lagi.. Lecehla, nak kena beli sikit-sikit. So, bila dah di rumah emak barang semua ada.. Lajulah sikit nak buat tu kan :)

Saya bercita-cita tinggi hari tu. Nak cuba buat kek velvet ombak beralun. Emak pulak mintak saya buatkan kek karamel. Adik pulak nak makan pavlova. Itu belum campur adik saya yang kecik tu mintak buatkan laksa sarawakkk.. Aaahhhhhh semput mak.

Tapi mana cukup masa nak buat tu semua. Saya cuma sempat baking kek velvet dengan kek karamel je. 

Kek velvet ni sedap, tak muak makan. Malangnya, ombak beralun saya tak berapa nak menjadi. Bukan yang pakar katanya. Tapi sekejapan je dah licin kek ni, maknanya apa tu kawan-kawan ? Ye betul, sedap. Kahkah masuk lif tekan sendiri :p Trylah buat ye, best !

Kek Velvet Ombak Beralun (Kukus)
Sumber : K.Fida MYR

Bahan-bahan
5 biji telur A - yang sejuk dari peti ais
1 cawan gula halus 
2 cawan tepung gandum (ayak)
1sk baking powder
1 sb ovallete
1/2 sk garam
1 sk esen vanilla
150 gm susu cair
100 gm mentega cair
Pewarna
Serbuk koko @ milo

Cara-cara
1. Panaskan kukusan. Loyang dialas dan digris sekeliling.
2. Campurkan semua bahan kecuali mentega dan pewarna. Pukul sehingga kembang.


3. Masukkan mentega cair dan kaup balikkan sehingga rata.
4. Bahagikan adunan dan letakkan pewarna.


5. Ratakan adunan bewarna pertama di dalam loyang. Ayakkan serbuk koko menutupi lapisan pertama tadi.
6. Tindihkan adunan bewarna kedua di atas lapisan pertama tadi. Ayakkan serbuk koko. Kemudian lapiskan adunan bewarna yang terakhir.
7. Tutup loyang menggunakan aluminium foil. Kukus selama 45 minit.
8. Setelah masak, bukak aluminum foil dan biarkan selama 5 minit.
9. Telangkupkan kek dan sejukkan kek.
10. Bila kek benar-benar sejuk, bolehlah dipotong dan disajikan.


Inilah rupa kek saya yang tak semegah tu. Tak menjadi sangat ombaknya. Hahaha. Yang penting rasa dia kan uols (pujuk diri sendiri). Nanti nak cuba lagi lah ! :)

P/s Ko boleh saya bagi resepi sebelum ni tertinggal nak letak gula halus !! Huahuahuaha mintak hampun siapa yang dah try resepi tertinggal gula sebelum ni.. Kak Emy, saya tak boleh access blog lah sbb blog akak private. Nape tak jadi ye ? Sebab takde gula ke *muka risau

<--- Nang if you LIKE
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...