Tuesday, October 28, 2008

my chicken chop

haaa..inilah hasil bila cik izza masuk dapur
na cakap rentung cop
eley, dia jeles tu kan
pasai tu dia ckp gtu
kui kui kui ;p

ni ha na
owg snap ayam yang tak berapa nak garing plak ;p
dah cubit sikit
baru igt nak snap lain utk mu na..

yang gambar 1st tu bukan hangus okey kwn2
tak pait pon..
sedap la chicken chop buatan sendiri ni
ade bakat masak upenya aku
kih kih kih

taw mesti ade yang mintak resepi ;p
ni meh nak kasik resepi
aku modify sikit2 recipe ni
original recipe from dr shieda a.k.a angah

untuk ayam

chicken breast - asingkan la tulang tu, nak part daging je
crushed garlic
salt to taste
black pepper sauce - aku pakai life pny
sebiji telur
tepung jagung - agak2 je :P untuk coatkan ayam tu
bread crumbs
cracker crumbs

1. lepas ayam dah dibersihkan, gaulkan dengan black pepper
sauce + crushed garlic + salt
2. pecahkan sebiji telur, masukkan tepung jagung, gaul rata
3. masukkan bread crumbs, gaul rata
4. marinate dalam fridge dalam lebih kurang setengah jam gtula
5. bila nak goreng, coat lagi sekali dengan cracker crumbs
6. deep fry

note:tulang ayam tu, korang jangan buang..
rebuskan okey utk dptkan air rebusan ayam
pastu letak la lam 2 bijik kentang lam tu
nnt aku gtaw utk ape kentang ni (:

sementara tgu ayam tu marinate lam fridge tu kan
korang leh la siapkan coleslaw dulu okey

coleslaw

kubis - hiris halus
carrot - potong kecik2 gak
tomato (optional)
1/4 sudu teh susu pekat
sos salad lady's choice - sangat yummy~

gaulkan jer smua kat atas ni
pastu sejukkan dalam fridge okey

ni part penting,

black pepper sauce

2 sudu butter
2 biji kentang yang dah direbus
1 kiub ayam
crushed garlic
sedikit halia - titikkan
air rebusan ayam
black pepper sauce
tepung jagung
kicap
sedikit mayonis

1. blend kentang + air rebusan ayam
2. cairkan butter atas api yang perlahan, masukkan kiub ayam
3. masukkan garlic + halia
4. masukkan air rebusan ayam yang dh diblend ngan kentang tadi
5. masukkan black pepper sauce, agak2 la nak pedas mana k
6. bila dah mendidih, masukkan tepung jagung-untuk pekatkan kuah
7. masukkan kicap sikit nak bg warna
8. masukkan mayonis
9. DONE (:

note: tepung jagung tu janganla korang taruk trus lam periuk tu
g bancuh dulu k
kalau tak dia berketul2

pastu hiaskan lam pinggan..
leh ngappp dah (:









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...